maanantai 30. heinäkuuta 2012

Pala-väriä!

Aikoinaan ihastelin vanhempieni luona lilan väristä maljakkoa. Maljakossa oli aina koruja ja sitä pidettiin kirjahyllyn lasikaapin perimmäisessä nurkassa. Yhtenä päivänä äitini antoi sen minulle. Siitä keräily sai alkunsa.
Vuosina 1999-2001 olin ahkera sunnuntai-kirpputorien koluaja. Usein kun muu perhe nukkui ja minä suuntasin kirpputoreille ja keräilin Pala-maljakoita, Lumme-kynttilänjalkoja, Ultima Thule-lasisarjaa ja Airisto-astiastoa. Muut sarjat saatan joskus myös esitellä...
Pala-maljakot ovat olleet minulla laatikossa pakattuina hyvin kauan. Itse asiassa eivät ole minulla ryhmänä koskaan olleet esillä. Mitä tuhlausta! Ja nyt vihdoin löysin niille paikan nykyisestä kodistamme. Paraatipaikka olohuoneessamme.
Ikkunalaudalla maljakot pääsevät oikeuksiinsa. Valo taittuu rosoisessa lasissa kauniisti.
Lilan värisen (toinen vasemmalta alla olevassa kuvassa) Palan vanhempani saivat häälahjaksi keväällä 1966.
Pala-maljakkosarjan on suunnitellut Helena Tynell Riihimäen lasille.
Koitin etsiä sarjan valmistusvuosia, mutta en löytänyt.





Kukka ikää 5kk, katseli ihmeissään miten lasipurkit voivat olla noin kiinnostavia!

keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

Pellavaa ja pitsiä Tallinnasta

Olin eilen ystäväni kanssa Tallinnassa. Olimme matkassa melkein ilman suurempia suunnitelmia. Karnaluksissa ja Kangadzungel XXL kävisimme ja museoita ja patsaita emme ihaile!
Olemme molemmat ihastuneet valokuvaukseen ja päätimme ottaa myös kameramme mukaan ja kuvata mielenkiintoisia näkymiä. Näistä näkymistä kerron myöhemmin.

Satamasta kävelimme Karnaluksiin, minä olen joskus käynyt siellä ja ystävälleni kerta oli ensimmäinen. Palvelu liikkeesä oli asiantuntevaa, kehitettävää olisi kassajärjestelmässä, ja muistutuksena kaikille vain käteinen käy. Siellä on uskomaton määrä tavaraa, lankoja, nappeja, puikkoja, vetoketjuja, kangasta ym. Minä ostin pitsiä, nappeja, tupsukoneen ja bambu-kahvoja. Sisareni oli ostosmasamassa paikassa muutama viikko sitten ja tein hänen kauttaan tilauksen, niin en nyt tarvinnut oikeastaan mitään

Kangadzungel XXL oli ISO kangaskauppa, valtava määrä kaikenlaisia kankaita ja takana vielä tilpehööri puoli, jossa nauhoja, nyörejä, korutarvikkeita ym. Minä ostin leveäraitaista pellavaa.

Vanhastakaupungista löysimme ihastuttavan pienen kivijalkakäsityöliikkeen(nimi tulee myöhemmin), jossa oli ystävällinen ja asiantunteva myyjä ja hän puhui englantia! Ostin pellavalankaa josta teen ainakin tiskirättejä. Idea on sisareltani Jenniltä.

Norde Centrumssa, ostoskeskus sataman tuntumassa, on liike nimeltään Vävars jossa myydään pellavaisia tuotteita ja kangasta. Sieltä löysin kapearaitaista kangasta josta teen leivinliinoja.

 
Toivottavasti saan jotain kaunista ja käytännöllistä pian tehtyä, kun tarvikkeet on noin ihania!

sunnuntai 22. heinäkuuta 2012

Kirpputori-päivä Raumalla

Viime viikolla vietin ihanan päivä siskonin Johannan kanssa Raumalla! Menimme aivan kahdestaan ja se on perheellisille luksusta. Tarkoituksemme oli kierrellä kirpputoreja ja osto-ja myyntiliikkeitä.
Kävelimme vanhassa Raumassa ihastellen taloja, pikku liikkeitä ja tunnelmaa. Hauenguanon Antiikki oli kaunis liike. Ihastelimme vain kaikkia esineitä. Ja monta samanlaista esinettä löytyy Johannan kotoa. Siinä vasta olisi varsinainen osto-ja myyntiliike!
Lokkikirppiksestä (Rauman Seudun Työttömät ry:n ylläpitämä) ostin alumiinisia kakkuvuokia! Palvelu oli ystävällistä ja hintataso oli edullinen, suosittelen!
Seuravaksi suuntasimme Torin kymppi ja liiteri itsepalvelukirpputorilla, mukava paikka, alakerrassa paljon huonekaluja. Pohdimme miten niitä saa sieltä ulos, sen verran huonekalut olivat sekaisin. Mutta varsinainen kirpputori loosseineen oli siisti. Ja mukaan tarttui kuinkas muutenkaan kuin kakkuvuoka!
Viereinen Liiteri sulatti sydämeni! Aivan ihana kunnon osto- ja myyntiliike! Siellä niin paljon katseltavaa ettei päivämme riittänyt kuin pintaraapaisuun. Ostin sieltäkin kaksi kakkuvuokaa. Myyjänä toiminut mies oli todella mukava! Kun kerroin etsiväni alumiinisia kakkuvuokia, hän kertoi että seuraavaalla viikolla on tulossa viisi vanhaa keittiötä tyhjennykseen. Ja hän lupasi katsoa minulle niitä vuokia ja kun juttuun pääsimme kysyin mistä löytäsin ALU:n katalogin tai hinnaston josta näkisin kaikki mallit jota ALU on valmistanut, sellaisen jos hän löytää, lupasi laittaa sivuun. Hän myös suositteli käymään T ja R Lönnströmin kotimuseo:ssa, jossa on esillä mm. alumiinisia kakkuvuokia. Se sai jäädä suosiolla seuraavaan kertaan!
Kotimatkalla poikkesimme myös Laitilassa. Laitilan Kirppis oli todellinen yllätys. Talo näyttää ulkoapäin pieneltä, mutta todella tilava sisältä. Siisti ja ilman tyypillistä kirppis hajua. Mukaan tarttui munkkipannu, vaaka, kauha ja raastin. Sinne myös menen uudelleen ja siellä ei myyty uutta tavaraa, vaan todellakin ihmiset kotoaan kaapeistaan löytämiään tavaroita!

Munkkipannu

  
   Ja pestyäni vuoat naulasin ne seinään! Aikamoinen kokoelma jo......

lauantai 21. heinäkuuta 2012

Mustikka-mansikkajuustokakku

Mustikoita! Uusia tuoreita mustikoita, kukapa niitä voisi vastustaa.
Poimimme Vivi tyttäreni kanssa mustikoita kesäpaikkamme pihamaalta. Poimin yleensä poimurilla, mutta nyt ei vielä voinut, kun osa oli vielä aivan viheitä. Mutta saimme poimittua niin että kyllä niistä kädet ja Vivin suun sisniseksi ja vielä kakkuunkin jäi. Koiramme Kukka oli myös auttamassa poiminnassa. Se yritti syödä kädestäni kun noukin mustikoita. Piti hätistellä pois, kumpa se oppisi syömään puskista!
Päätin tehdä helpon juustokakun keksipohjalla.

Mustikka-mansikkajuustokakku
Pohja:
200g kauramurokeksejä
75g pehmeää voita
Juustotäyte:
250g Mascarpone juustoa
2dl kuohukermaa
3tl vaniljasokeria
0,5dl sokeria
3 liivatelehteä
mustikoita
mansikoita

Hienonna keksit ja sekoita voi keksimuruun.Vuoan pohalle ensin leivinpaperi ja sen päälle voi-keksiseos ja laita jääkaappiin odottamaan.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää sokerit ja Mascarpone juusto ja lisää liivate pakkauksen ohjeen mukaisesti.Ota vuoka jääkaapista ja laita myös reunoille leivinpaperi, jotta "juusto"irtoaa helpommin.
Laita pohjan päälle kerros mustikoita ja mansikoita. Lusikoi noin puolet juustoseoksesta ja lisää kerros mustikoita ja mansikoita ja vielä kerros juustoseosta. Peitä vuoka tuorekelmulla ja laita jääkaappiin hyytymään noin 2-3tuntia riittää.
Ennen tarjoilua koristele pinta mustikoilla ja mansikoilla.
Ja nauti hyvässä seurassa!




maanantai 9. heinäkuuta 2012

Kakkuvuoka sommitelma


Olen kesälomalla ja sataa vettä! Olen aurinko-ihmisiä, rakastan aurinkoa ja lämpöä. No kun on sateista pitää puuhastella sisällä.
Niinpä tein sommitelman kirppari löydöistäni, alumiiniset kakkuvuoat saivat uuden elämän. Porasin pienet reiät vuokiin ja naputtelin nauloja seinään. Seinä on vasta pohjamaalattu ja ehkä siihen tulee myös uusi pintamateriaali, niin ei väliä vaikka reitin sen. Sommitelma on kesäpaikkamme seinässä, ehkä vien sen kuitenkin kotiimme...
Kolme vuokaa on Oy Alumiinitehdas AB:n  ALU valmistamia ,kaksi rengasvuokaa, isompi numero 112 ja pienempi 118 sekä pitkän mallinen "viipale" vuoka numerolla 132T. Yksi rengasvuoka on FINNCROWN valmistama numerolla 22 ja toinen "viipale" vuoka on KONE JA PELTITEHDAS OY, Vähäkyrö ja leima vuodelta 1941. Neljässä muussa ei ole valmistajamerkintää. Yläoikealla oleva vuoka on minusta erityisen kaunis. Samanlaista kuviota en ole nähnyt muuta kuin vanhan leivontakirjan kuvissa, valmiina kakkuna.
Oy Alumiinitehdas AB ALU on toiminut Järvenpäässä, yritän etsiä ALU:n katalogin jostain, että näen mitä vuokia minulta vielä puuttuu.  Onkohan KONE JA PELTITEHDAS OY JA FINNCROWN sama yhtiö, kun molemmat ovat toimineet Vähässäkyrössä? Ja FINNCROWN  kuuluu nykyään Iittala Group Oy Ab konserniin.

lauantai 7. heinäkuuta 2012

Ikkunankehyspeili

Tänään menin yksin kauppaan! Vivillä oli serkkutyttö Emilia leikkikaverina ja Esa teki tapansa mukaan töitä koneella.
Siispä suuntasin suoraan legendaariselle P.H Virtanen osto ja myyntiliikkeeseen(kävin kyllä ruokakaupassakin, mutta asiat tärkeysjärjestyksessä). Lapsuuteni kesäpaikka oli Lokalahdella ja vähintään kerran kesässä teimme retken P.H Virtaselle. Ja edelleen, 35-vuoden jälkeen paikka on pysynyt tunnelmaltaan samana. Ihanaa kun maailmassa on jotain pysyvää. Jos Uuteenkaupunkiin tulet, niin sinun on ehdottomasti koettava P.H Virtanen!
Ja löytyihän sieltä ihanaa mukaan ja ihasteleltavaa paikan päällä. Ostin ikkunankehyspeilin, alumiinisia kakkuvuokia, pari kauhaa ja korppujauhontekolaitteen. En ole mikään antiikin ja keräilyn asiantuntija vaan ostan tavaraa jotka sopii minulle. Tavaralla ei tarvitse olla keräilyarvoa ja elämisen jäljet saa näkyä.
Niin, ja tilaukseen laitoin ikkunankarmit, oikein moniruutuiset ja sellaisen jossa on muotoa, ei siis suorakaidetta, vaan jossa on kaari tai "kolmio"yläosa. Siitä Esa tekee minulle vitriinikaapin(ei tosin tiedä vielä)!
Peilin paikka ei ole vielä selvillä, mutta sovittelin kesäpaikkamme makuuhuoneeseen. Ompelin sinne juuri uudet verhot Ikean kankaasta ja sovittelin yöpöytää. Taidan päätyä Hemnesin mustanruskeaan yöpöytään, valkoinen on niin "plattu" ja kun huoneessa on jo mustanruskea Hemnesin lipasto. Ja sängyn päätyyn seinälle laitan Norrtorp-hyllykön, myös Ikean. Minun pitää ensin hioa ja petsata hylly uudelleen.

Uusi peili!